Beste Sonic Youth albums

een top tien van beste Sonic Youth albums
Categorie: 

Het iconische Sonic Youth is een experimentele avant-garde noiserockband uit New York, opgericht in 1981 door Lee Ranaldo, Thurston Moore en de fantastische Kim Gordon. In hun vroege carrière werd de band voornamelijk gerekend tot een band uit de no wave-scene. Hun muziek houdt, conform de no-wave, geen rekening met muzikale conventies. Op dat vlak kregen ze vroeger het label punk opgespeld, enkel en alleen al voor hun kijk op muziek. Het negeren van die muzikale conventies uit zich onder andere in de manier waarop ze hun instrumenten bespelen. Het gebruik van schroevendraaiers, drumstokken, compleet verbouwde gitaren en alternatieve stemmingen vormt de basis van hun muzikale proces. Later richtte hun muzikale koers zich op een toegankelijker geluid.

Sonic Youth is een van de grondleggers van veel moderne rockgenres als indierock, grunge, noiserock en postrock en vormt het bewijs dat je ook binnen de rock muziek echt vernieuwende en relevante muziek kan maken.

top tien beste Sonic Youth albums
Beste Sonic Youth album: Sister
Sister
Jaar: 
1987

Sister uit 1987 is een van de beste rock albums aller tijden, punt. Het is het zesde officiële studioalbum van Sonic Youth en het eerste album waarop ze hun unieke eigen sound ontwikkelden die hen zou onderscheiden van alle andere rock- en punkbands van toen en later. Zoals wel meer Sonic Youth albums kreeg het aanvankelijk weinig aandacht van critici, maar dit veranderde gaandeweg.

Alle nummers van het album:

 1. Schizophrenia
 2. Catholic Block
 3. Beauty Lies In The Eye
 4. Stereo Sanctity
 5. Pipeline / Kill Time
 6. Tuff Gnarl
 7. Pacific Coast Highway
 8. Hot Wire My Heart
 9. Cotton Crown
 10. White Cross
Kopen bij Bol.com
Sister - CD Sister - LP
cover Daydream Nation
Daydream Nation
Jaar: 
1988

Daydream Nation is het vijfde studio album van Sonic Youth. De band nam het album op tussen juli en augustus 1988 bij Greene St. Recording in New York,  en het verscheen in oktober als een dubbel LP. Het was hun laatste album voor ze bij een groot label tekenden.

Nadat Daydream Nation uitkwam in oktober 1988, kreeg het weidverspreide positieve reacties van critici, waardoor de groep een grote platendeal uit de brand kon slepen. Het geldt als een van de beste Sonic Youth albums en de grote invloed die het had op alternatieve en indie rock wordt algemeen erkend. Vooral het openingsnummer 'Teen Age Riot' klinkt achteraf gezien als een voorbode van de muziek die er nog staat aan te komen.

Alle nummers van het album:

 1. Teen Age Rio
 2. Silver Rocket
 3. The Sprawl
 4. 'Cross The Breeze
 5. Eric's Trip
 6. Total Trash
 7. Hey Joni
 8. Providence
 9. Candle
 10. Rain King
 11. Kissability
 12. Trilogy: a) The Wonder, b) Hyperstation, c) Eliminator Jr.
Hoes Goo Sonic Youth
Goo
Jaar: 
1990

Het album met de iconische hoes. Goo is het zesde studioalbum van de Amerikaanse alternatieve rockband Sonic Youth. Het album was de eerste van de band op een groot label nadat de groep Enigma Records verliet om bij Geffen te tekenen. De songwriting van de band was veel actueler dan eerdere werken en onderzochte thema's van vrouwelijke empowerment en popcultuur.

Goo was een commercieel succes in 1990 en kreeg lovende recensies van critici. Tegen het einde van 1990 had het album meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Toch werd het relatief weinig op de radio gespeeld.

Kopen bij Bol.com
Goo - CD Goo - LP
EVOL
EVOL
Jaar: 
1986

EVOL is het derde studioalbum van de noise rockband Sonic Youth, uitgegeven in 1986 op SST Records. De albumhoes toont een foto van Lung Leg, een still genomen uit Submit to Me Now, een film van Richard Kern. Dit is het eerste album waarop drummer Steve Shelley de plaats van drummer Bob Bert inneemt.

Album nummers:

 1. Tom Violence
 2. Shadow Of A Doubt
 3. Star Power
 4. In The Kingdom #19
 5. Green Light
 6. Death To Our Friends
 7. Secret Girl
 8. Marilyn Moore
 9. Expressway To Your Skull
 10. Bubblegum [Cd Bonus Track]
Kopen bij Bol.com
EVOL - CD EVOL - LP
Dirty
Dirty
Jaar: 
1992

 

Dirty is het zevende studioalbum van de Amerikaanse alternatieve rockband Sonic Youth. Het werd uitgebracht op 21 juli 1992 door platenmaatschappij DGC. De band nam het album op met Butch Vig en produceerde het begin 1992 in de Magic Shop-studio's. Het geluid op Dirty is geïnspireerd op de grunge-scène van die tijd en werd beschreven als avant-rock. Sommige nummers op het album markeren het eerste optreden van drie gitaren in Sonic Youth-nummers. Het album werd geremastered en uitgebracht op viervoudig vinyl en dubbele CD in 2003.

Het album bracht vier singles voort. De eerste single was "100%"; die deed het goed in de charts maar was niet de crossover hit die het label verwachtte. De volgende was "Youth Against Fascism", dat niet goed presteerde in de hitparade De laatste twee waren "Sugar Kane" en "Drunken Butterfly", uitgebracht in 1993. "Sugar Kane" deed het commercieel beter dan "Youth Against Fascism". Het album verkocht uitzonderlijk goed en bereikte Nr. 6 in de UK Albums Chart (hun hoogste album in het VK en nr. 83 in de VS.

Nummers op het album:

 1. 100%
 2. Swimsuit Issue
 3. Theresa's Sound-world
 4. Drunken Butterfly
 5. Shoot
 6. Wish Fulfillment
 7. Sugar Kane
 8. Orange Rolls, Angel's Spit
 9. Youth Against Fascism
 10. Nic Fit
 11. On The Strip
 12. Chapel Hill
 13. Jc
 14. Purr
 15. Crème Brulée
Kopen bij Bol.com
Dirty - CD Dirty - LP

Beste Sonic Youth albums van 6-10

 1. Washing Machine (1995) : CD - LP
 2. Murray Street (2002) : CD - LP
 3. Rather Ripped (2006) : CD - LP
 4. Bad Moon Rising (1985) : CD - LP
 5. Experimental Jet Set, Trash And No Star (1994) : CD - LP

Bekijk hier nog meer albums van Sonic Youth.