Beste Rolling Stones albums

een top 10 van cd's van The Rolling Stones
Categorie: 

Als eerste top tien (of in dit geval beter: top vijf) van Muziektips.com maken we een lijst op van de beste Rolling Stones albums ever. Geen eenvoudige taak gezien het omvangrijke oeuvre van deze Britse band, al heb je dan toch niet het probleem dat je niet aan 5 goede albums geraakt. Een top vijf wil zeggen dat sommige albums uit de boot vallen, maar om dat goed te maken vermelden we nog kort onderaan 5 bijkomende albums die zo toch een volledige top tien uitmaken.

Wie je ook prefereert, The Beatles of The Stones, het muzikaal belang van de laatste kan niet ontkend worden. Misschien iets minder radicaal en vernieuwend dan sommigen zouden willen geloven, maar hun plaats in de rockgeschiedenis hebben ze zeker verdient. Ok, laat ons zeggen: Start me up!

beste Rolling Stones albums ooit
LP hoes van Sticky Fingers van de Rolling Stones
Sticky Fingers
Jaar: 
1971

Sticky Fingers is een album van The Rolling Stones uit 1971. Het bevat de bekende hits "Brown Sugar", "Wild Horses" en "Dead flowers". Het was het eerste album dat uitgegeven werd op het Rolling Stones label. De cover van het album, een strakke spijkerbroek, waarschijnlijk gedragen door acteur Joe Dallesandro, werd bedacht en ontworpen door Andy Warhol en John Pasche (die ook het Rolling Stones-logo had ontworpen) en gefotografeerd door Billy Name.

Nummers op het album:

 1. Brown Sugar (Remastered)
 2. Sway
 3. Wild Horses
 4. Can't You Hear Me Knocking
 5. You Gotta Move
 6. Bitch (Remastered)
 7. I Got The Blues
 8. Sister Morphine
 9. Dead Flowers
 10. Moonlight Mile
LP hoes Exile on Main Street (Rolling Stones)
Exile on Main Street
Jaar: 
1972

Wanneer het gaat om het beste Stones album ooit zal Sticky Fingers steeds de strijd moeten aangaan met Exile on Main Street, beide uit begin jaren zeventig, de echte glorietijd van Mick Jagger en zijn troepen. ‘Exile on Main St’ uit 1972 is het tiende studioalbum van de Engelse rockband. Door velen wordt het genoemd als een van de beste albums allertijden. Een geremasterde editie kwam in 2010 de UK-charts binnen op de eerste plek, bijna 38 jaar nadat het die positie voor het eerst veroverde. Wel een verwezenlijking die iets zegt over de kwaliteit van het album.

Op de oorspronkelijke dubbel LP uit 1972 stonden volgende nummers:

 1. Rocks Off
 2. Rip This Joint
 3. Shake Your Hips
 4. Casino Boogie
 5. Tumbling Dice
 6. Sweet Virginia
 7. Torn And Frayed
 8. Sweet Black Angel
 9. Loving Cup
 10. Happy
 11. Turd On The Run
 12. Ventilator Blues
 13. I Just Want To See His Face
 14. Let It Loose
 15. All Down The Line
 16. Stop Breaking Down
 17. Shine A Light
 18. Soul Survivor
LP hoes van Let It Bleed van The Rolling Stones
Let It Bleed
Jaar: 
1969

Met 'Let It Bleed' uit 1969 zegden de Stones vaarwel aan de onbezorgde sixties. Het gaat om hun donkerste album uit deze periode en ze ontpoppen zich hierin tot echte onheilsprofeten van hun tijd. Maar muzikaal is het album een pareltje, ook nog zovele jaren later. Hoewel dit album aan het eind van de legendarische Stonestournee door de VS in 1969 verscheen, zijn het merendeel van de nummers al opgenomen toen Brian Jones nog lid van de Stones was. Jones is nog te horen op Midnight Rambler en You Got the Silver. Jones was in de lente van 1969 ontslagen en daarna onder duistere omstandigheden verdronken. Zijn vervanger Mick Taylor speelt alleen mee op de nummers Live With Me en Country Honk. Ook Ry Cooder is op een aantal nummers te horen. Hij kwam eerst in aanmerking voor de nieuwe plek in de band, maar kon het niet vinden met Keith Richards.

Alle nummers op de oorspronkelijke LP:

 1. Gimme Shelter
 2. Love In Vain
 3. Country Honk
 4. Live With Me
 5. Let It Bleed
 6. Midnight Rambler
 7. You Got The Silver
 8. Monkey Man
Beggars Banquet
Beggars Banquet
Jaar: 
1968

Sympathy for the Devil is wel door bijna iedereen gekend als een van de bekendste Stones-nummers en is het bekendste nummer op Beggars Banquet van 1968. Niet al te lang na het uitkomen van dit album (de lente van 1969) werd Brian Jones officieel ontslagen. Er zijn twee verschillende albumhoezen van het album. De versie die Decca Records wilde verscheen als eerste in 1968. Dit is een witte hoes met letters in stijl van een deftige uitnodiging. De hoes die The Stones aanvankelijk wilde werd pas later uitgegeven. Deze hoes toont een toiletruimte met bekladde muren. De binnenhoes toont de vijf Rolling Stones die in zwerverskleding aan een banket zitten, omringd door een hond en enkele katten. Dit beschrijft letterlijk de albumtitel, Beggars Banquet.

Alle nummers die op het album staan:

 1. Sympathy For The Devil
 2. No Expectations
 3. Dear Doctor
 4. Parachute Woman
 5. Jigsaw Puzzle
 6. Street Fighting Man
 7. Prodigal Son
 8. Stray Cat Blues
 9. Factory Girl
 10. Salt Of The Earth
Some Girls
Some Girls
Jaar: 
1987

Met de komst van punk daalde de populariteit van de de Rolling Stones, maar met Some Girls uit '78, dat naast rock, ook hardrock/punk bevat, zetten ze zich weer op de kaart. Het album bevat de wereldhit Miss You, en verder nog de bekende nummers Beast Of Burden, Respectable en Shattered. Het album is de opvolger van Black and blue, uit 1976. Het is het tweede studioalbum met gitarist Ronnie Wood. Bij het verschijnen van het album ontstond er rumoer onder feministische vrouwengroeperingen rond de tekst van de song Some girls die vrouwonvriendelijk en seksistisch zou zijn, zeker voor zwarte vrouwen. Ook maakte sommige vrouwen zich boos over de binnenhoes. Daarin stonden afbeeldingen van onder anderen Raquel Welch en Lucille Ball, die heel boos waren dat hun portretten werden gebruikt voor de hoes. Kort daarop werd de binnenhoes vervangen door een andere.

Alle nummers:

 1. Miss You
 2. When the Whip Comes Down
 3. Just My Imagination (Running Away With Me)
 4. Some Girls
 5. Lies
 6. Far Away Eyes
 7. Respectable
 8. Before They Make Me Run
 9. Beast Of Burden
 10. Shattered
Kopen bij Bol.com
Some Girls - CD Some Girls - LP

Beste Stones albums van 6-10

 1. Aftermath (1966) : CD - LP
 2. Goats Head Soup (1973) : CD
 3. Tattoo You (1981) : CD
 4. It’s Only Rock’n’Roll (1974) : CD
 5. Between the Buttons (1967) : CD - LP

Best of albums

De voormalige manager van de Rolling Stones, Allen Klein, verwierf de rechten over al het Stonesmateriaal tot 1970. Daardoor komt het dat je bij Best Of cd's meestal versies hebt die lopen tot 1970 of enkel materiaal van daarna bevatten. Wil je beide hebben kan je eens kijken naar volgende cd's:

The Rolling Stones Singles Collection: The London Years
Jump Back - The Best Of The Rolling Stones, '71 - '93

Ook interessant:

The Rolling Stones - On Air (Deluxe Edition)

Meer albums van de Stones