Beste Metallica albums

een top tien van beste Metallica albums ooit
Categorie: 

Metallica is natuurlijk Metallica, de bekendste metal band ooit. Geen sinecure om daarvan een top tien van beste albums op te stellen, maar dat is toch wat we hier proberen. Maar de lijst van goede albums is lang en de keuze moeilijk. Er is ook een groot verschil in sound tussen de eerste en de laatste albums, maar beide hebben hun merites.

En wat als nummer 1 gekozen? Er komen er verschillende in aanmerking, maar degene die wij hebben gekozen is ... Master of Puppets van 1986, het derde studio album van de groep en volgens velen het beste metal album ooit (al heb je natuurlijk altijd ook mensen die daar anders over denken).

top tien beste Metallica albums ooit
Master Of Puppets
Master Of Puppets
Jaar: 
1986

Master of Puppets is het derde studioalbum van de Amerikaanse heavy metal band Metallica. Het werd uitgegeven op 3 maart 1986 door Elektra Records. Het is opgenomen in de Sweet Silence Studios met producer Flemming Rasmussen en was het eerste album van Metallica dat op een groot platenlabel werd uitgebracht. Master of Puppets was het laatste album van de band met bassist Cliff Burton, die stierf tijdens een busongeluk in Zweden tijdens de promotietournee van het album. Het album piekte op nummer 29 op de Billboard 200 en werd het eerste thrash metal album dat platinum bereikte.

Master of Puppets werd bedolven onder lovende kritieken en is opgenomen in de beste albumlijsten van verschillende publicaties. De drijvende, virtuoze muziek en politieke teksten werden geprezen door critici buiten de metalgemeenschap. Het album wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke heavy metal-albums. Critici erkennen het voor het consolideren van de Amerikaanse thrash metal-scène met zijn sfeervolle en zorgvuldig uitgevoerde songs. Master of Puppets werd door de Amerikaanse Library of Congress in 2015 als "cultureel, historisch of esthetisch significant" genoeg beschouwd om te worden bewaard in het National Recording Registry, de eerste metal-opname die dit lukte.

Ride The Lightning
Ride The Lightning
Jaar: 
1984

Ride the Lightning is het tweede album van de Amerikaanse trashmetalband. Het album werd in het voorjaar van 1984 opgenomen in Kopenhagen en verscheen op 27 juli van dat jaar op de markt. De teksten op het album gaan voornamelijk over de dood. De enige single die werd uitgebracht is Creeping Death.

De hoes, gebaseerd op een concept van de band, beeldt een elektrische stoel af die wordt geraakt door bliksem die uit het bandlogo stroomt. De titel is ontleend aan een passage uit de roman The Stand van Stephen King. Hoewel het album is geworteld in het thrash metal-genre, heeft het de muzikale groei en lyrische verfijning van de band laten zien. Dit kwam deels omdat bassist Cliff Burton de basis van de muziektheorie introduceerde voor de rest van de band en meer inbreng had in de songwriting. In plaats van zich strikt te baseren op snelle tempos zoals bij het debuut Kill 'Em All, verbreedde Metallica zijn aanpak door gebruik te maken van akoestische gitaren, uitgebreide instrumentals en meer complexe harmonieën. De totale opnamekosten werden betaald door Metallica's Europese label Music for Nations omdat Megaforce het niet kon dekken. Het was het laatste album met songwritingbijdragen van de voormalige leadgitarist Dave Mustaine en de eerste met bijdragen van zijn vervanger, Kirk Hammett. Ride the Lightning kreeg erg positieve reacties van muziekcritici, die het als een meer ambitieuze inspanning zagen dan zijn voorganger.

Kill 'Em All
Kill 'Em All
Jaar: 
1983

Kill 'Em All is het debuut studioalbum van de Amerikaanse heavy metal band Metallica, uitgebracht op 25 juli 1983 door het onafhankelijke platenlabel Megaforce Records. Kill 'Em All wordt beschouwd als een baanbrekend album voor thrash metal vanwege zijn precieze muziek meesterschap, dat new wave Britse heavy metal-riffs combineert met hardcore punk-tempo's. De muzikale benadering en de teksten van het album waren duidelijk verschillend van de mainstream rock uit het begin van de jaren tachtig en inspireerden een aantal bands om op dezelfde manier te volgen.

Het album maakte ook meteen Metallica's invloeden duidelijk: onder andere Motörhead, Venom en Thin Lizzy.

The Black Album
'Metallica' aka 'The Black Album'
Jaar: 
1991

Metallica (beter bekend als The Black Album) is het titelloze vijfde studioalbum van de Amerikaanse heavy metal band Metallica. Uitgebracht op 12 augustus 1991 door Elektra Records, kreeg het erg goede kritieken en werd het het best verkopende album van de band. Metallica produceerde vijf singles die worden beschouwd als sommige van de bekendste nummers van de band, waaronder "Enter Sandman", "The Unforgiven", "Nothing Else Matters", "Where I May Roam" en "Sad but True". Het album markeerde een verandering in het geluid van de band van de thrash metal-stijl van de vorige vier albums naar een langzamere en zwaardere versie die is geworteld in heavy metal. Metallica promootte het album met een reeks tours. In 2003 stond het album op nummer 252 op Rolling Stone's 500 beste albums aller tijden.

...And Justice for All
...And Justice for All
Jaar: 
1988

...And Justice For All was Metallica's vierde studioalbum en tot dan toe (1988) het best verkopende, nog steeds zonder echte reclame en maar weinig speelduur op bijvoorbeeld MTV. Het was ook het eerste echte album waarop Jason Newsted speelde, als opvolger van de in 1986 verongelukte bassist Cliff Burton. Op dit album staat ook het laatste nummer waaraan Burton meegeschreven heeft, namelijk To Live Is to Die.

One was het eerste Metallicanummer waarvoor een clip werd gemaakt. De clip is voornamelijk in zwart-wit. Naast beelden van de groep die in een oud pakhuis speelt, komen er beelden uit de film Johnny Got His Gun van Dalton Trumbo.
 

Beste Metallica albums van 6-10

  1. Hardwired ... To Self Destruct (2016) : CD - LP
  2. Death Magnetic (2008) : CD - LP
  3. ReLoad (1997) : CD - LP
  4. Load (1996) : CD - LP
  5. St. Anger (2003) : CD - LP

Klik hier om meer albums van Metallica te ontdekken.

Gelijkaardige muziektips