Beste Beatles albums

een top tien van de beste albums van The Beatles
Categorie: 

We hebben op de site al een top tien van beste albums van de Stones, dus natuurlijk kan een top tien van hun muzikale 'tegenhangers' The Beatles, niet ontbreken op Muziektips.com. Een beetje braver misschien dan de Stones maar op muzikaal vlak zeker niet minder vernieuwend hebben de Beatles talloze goede platen gemaakt. Een top tien hieruit selecteren is zeker niet makkelijk en zal altijd wel wat kritiek krijgen omdat deze of gene plaat ontbreekt, maar laat dat ons vooral niet weerhouden.

Voor de nummer 1 positie wordt het al direct lekker controversieel omdat het in de meeste bestaande lijstjes een nek aan nek race is tussen 3 albums: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, Revolver en Abbey Road. Wat het bij ons is geworden? Kijk daarvoor hieronder.

top tien beste albums van The Beatles
Beste Beatles album: Abbey Road
Abbey Road
Jaar: 
1969

Het album met de iconische hoes uit het scharnierjaar 1969. Abbey Road is vernoemd naar de straat waar de studio ligt. In de Abbey Road Studios hebben The Beatles veel van hun nummers opgenomen. Abbey Road is de laatstopgenomen elpee van de band, hoewel Let It Be later werd uitgebracht. Na het mislukken van de Get Back-sessies wilden de bandleden nog een goed album maken voor ze uit elkaar gingen. De foto op de albumhoes laat The Beatles zien op het zebrapad voor de Abbey Road Studios in Londen. Het idee voor deze hoes kwam van Beatle Paul McCartney. De foto werd genomen op 8 augustus 1969 door Iain MacMillan. Hij had slechts tien minuten de tijd om de foto voor de hoes te maken. 

Een belangrijk element in Abbey Road is de harmonische zang van de band. Of het nu als komisch effect is toegepast in ‘Maxwell’s Silver Hammer’ of tot een subliem resultaat leidt in ‘You Never Give Me Your Money’ en ‘Sun King’, de zang van de band is heel strak. ‘Come Together’ bevat een beheerste intensiteit terwijl de rauwe stem van Paul in ‘Oh! Darling’ één van de hoogtepunten van het album is. Abbey Road is het geluid van de hele band die vlekkeloos samenwerkt — zoals goed te horen is de 8-titelige dramatische medley op kant twee van het album dat toepasselijk eindigt met ‘The End’.

Kopen bij Bol.com
Abbey Road - CD Abbey Road - LP
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
Jaar: 
1967

Het is vijftig jaar geleden dat de wereld kennismaakte met Beatlesmeesterwerk Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, het revolutionaire album dat de muziekwereld op zijn kop zette en tot op de dag van vandaag door velen als een van de beste platen uit de popgeschiedenis beschouwd wordt. Het is een van de eerste lp's was die zich (mede door de opvallende hoes, innovatieve opnametechnieken, experimenten met nieuwe invloeden uit verscheidene muziekstijlen en -genres) meer presenteerde als een artistiek werk dan als een verzameling liedjes. De opnamen duurden van 6 december 1966 tot en met 3 april 1967 (ongeveer 700 uur), het mixen was klaar op 21 april. De lp kwam op 1 juni 1967 officieel uit in het Verenigd Koninkrijk.

Op Sgt. Pepper staan enkele belangrijke Beatle-nummers, waaronder de titeltrack, A Day in the Life, When I'm Sixty-Four, Lovely Rita, With a Little Help from my Friends (later gecoverd door Joe Cocker) en Lucy in the Sky with Diamonds. Het album zelf laat invloeden horen uit verscheidene hoeken, waaronder muziekinstrumenten uit India, de klassieke muziek, psychedelische muziek en rock-'n-roll. Paul McCartney noemde de albums Pet Sounds van The Beach Boys en Freak Out! van Frank Zappa als de twee grootste inspiratiebronnen voor Sgt. Pepper.

Beste Beatles albums: Revolver
Revolver
Jaar: 
1966

Revolver was de zevende lp van The Beatles in drie jaar, en kwam uit op 5 augustus 1966. Na een periode waarin de Beatles dezelfde soort muziek maakten, begon bij Revolver de echte vernieuwing, die later bij Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band werd doorgezet. Op Revolver wordt onder meer geëxperimenteerd met muziek in Oosterse stijl. Het laatste nummer van het album, Tomorrow Never Knows, is bijvoorbeeld een van de eerste dronecomposities in de popmuziek. De Beatles waren in die tijd allemaal aan het experimenteren met zogenaamde tapeloops, een techniek waarbij een stuk tape in een lus wordt geplakt, die daardoor eindeloos door een bandrecorder kan worden gespeeld.

Bekende nummers op de dubbel LP zijn bijvoorbeeld Eleanor Rigby  en uiteraard Yellow Submarine.

Kopen bij Bol.com
Revolver - CD Revolver - LP
The Beatles (The White Album)
The Beatles (The White Album)
Jaar: 
1968

'The Beatles' is een in 1968 verschenen dubbel-lp. Het album is beter bekend onder de naam The White Album of White double wegens de bijna helemaal witte hoes. Aan de rechterkant, ietwat schuin en zonder kleur in reliëf naar buiten gedrukt, staat het opschrift The BEATLES. In latere edities werd de blinddruk vervangen door in grijs gedrukte letters. Daarnaast staat er op de eerste drie miljoen langspeelplaten een gestempeld serienummer. Het album werd geleverd met vier foto´s van de verschillende bandleden, gemaakt door John Kelly, en een uitklapposter. Op de achterkant van de poster staan de songteksten. De twee lp's zelf zitten in zwarte binnenhoezen. In vergelijking met voorgaande covers als Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band en Magical Mystery Tour is de vormgeving van het album een hele ommezwaai.

Het album is het meest afwisselende van alle Beatlesalbums. Allerlei stijlen worden gespeeld, van jaren 40-muziek tot een slaapliedje. Op dit album is al te merken dat de band uit elkaar groeit. Veel nummers zijn bijna soloprojecten te noemen. Hoewel de composities nog altijd op naam staan van Lennon & McCartney, zijn in werkelijkheid de nummers geschreven door óf Lennon, óf McCartney. Voor producer George Martin vormde de wisselende kwaliteit van de nummers aanleiding om het idee te lanceren om de beste nummers op één lp te zetten en af te zien van een dubbel-lp. Dit voorstel werd echter afgewezen door de Beatles.

Rubber Soul
Rubber Soul
Jaar: 
1965

Rubber Soul werd gemaakt in 1965, in de periode tussen Help! en Revolver. De plaat markeert een duidelijke overgang van hun beginperiode naar de periode van de vernieuwende muziek met albums als Revolver en Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. Dit is het tweede album van The Beatles waarop uitsluitend eigen composities staan. De hoes van de plaat is verder opvallend door het 'fish-eye' effect van de foto en het (bewust) weglaten van de naam van de groep.

De Beatles kozen op dit album vaak voor een andere interpretatie van de liefde dan op voorgaande albums, want ook de negatieve kanten werden op Rubber Soul als onderwerp gekozen. In 1966 ontvingen Lennon en McCartney een Grammy Award voor Song of the year voor het nummer "Michelle".

Beste Beatles albums van 6-10

  1. Magical Mystery Tour (1967) : CD - LP
  2. Help! (1965) : CD - LP
  3. Let It Be (1970) : CD - LP
  4. A Hard Day’s Night (1964) : CD - LP
  5. With The Beatles (1963) : CD - LP

Enkele verzamel- en Best Of CD's

Meer albums van The Beatles.